1000 alumnes preparats per estrenar el nou institut

Prop de mil alumnes estrenaran aquest setembre el nou institut Leonardo Da Vinci que encara la recta final de les obres

Es tracta d’un edifici ideat com un equipament modular, integrat en el paisatge

Entre d’altres mesures, el nou centre aprofitarà les aigües pluvials i residuals i l’energia solar i la façana estarà feta de panells de formigó que permeten estabilitzar la temperatura interior

La nova construcció s’ha dissenyat per integrar-la al paisatge, adaptar-se al terreny i evitar, d’aquesta manera, grans agressions a la zona

La construcció del nou Institut Leonardo da Vinci encara la recta final. És previst que les obres puguin estar enllestides aquest mes d’agost per tal d’obrir portes al setembre, coincidint amb l’inici del curs 2018-2019. Avui, l’alcaldessa, Mercè Conesa, i el secretari general del departament d’Ensenyament, Lluís Baulenas, han visitat les obres acompanyats de la direcció del centre.

L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat que “estem davant un gran equipament de ciutat. Vull agrair la col·laboració i la bona entesa amb el departament d’Ensenyament que ens han permès tenir quasi a punt un nou equipament educatiu i un pavelló esportiu de primera. Un edifici integrat en l’entorn natural i amb una accessibilitat amb tren. Pensem que hem orientat molt bé la planificació d’aquest equipament conjuntament amb la Generalitat, amb els veïns i veïnes i amb la comunitat educativa”.

El secretari general d’Ensenyament ha destacat la “col•laboració entre l’Ajuntament i el Departament” per  a la construcció d’aquest edifici, que té com a principal objectiu “donar resposta a les necessitats d’escolarització de Sant Cugat”. Baulenas ha exposat que el «pressupost inicial és de 7,5 milions d’euros, uns diners molt ben invertits perquè han estat flexibles amb les necessitats del municipi, optimitzant al màxim la inversió. Ha afegit que «està previst que tinguem l’edifici pel setembre, atès que s’estan complint tots els terminis». Sobre la construcció, n’ha remarcat «dos elements essencials: el pavelló, que s’ha redimensionat per donar resposta a les necessitats de Sant Cugat i la pròpia pista», i el fet que «és un institut de grans dimensions però amb molts equilibris: s’han tallat distàncies grans dins l’edifici i s’ha inserit el projecte en el territori».

En total són 6.880 metres quadrats de superfície construïda, repartits en un INS 6/3 amb capacitat per uns 1.100 alumnes (24 aules d’ESO i 6 aules de Batxillerat) més un pavelló PAV-1 per a la pràctica esportiva i 4 pistes exteriors.

El nou equipament està dissenyat amb tècniques de sostenibilitat i eficiència, des de la composició dels edificis fins als materials utilitzats, com els sistemes d’aprofitament d’aigües pluvials, aigües grises o plaques solars.

La preocupació per preservar l’entorn natural dins el bosc de Volpelleres i garantir la màxima accessibilitat dins tot l’edifici han estat dos grans condicionats en la construcció del nou equipament educatiu. Amb aquesta premissa, s’ha fet un edifici modular amb tres espais que pot funcionar de manera integrada o diferenciada: menjador i biblioteca, aulari i pavelló esportiu. Les àrees queden unides a través d’una porxada.

La façana de l’edifici s’ha fet amb tancaments formats per panells prefabricats de formigó que ajuden a mantenir una temperatura adient a l’interior. El pavelló es beneficia de l’aïllament tèrmic que li genera el terreny reduint la superfície d’envidrament i aïllant les parts opaques.

Pel que fa la seva integració en l’entorn del bosc de Volpelleres, el projecte preveu la plantació de:

 • 8 unitats de Roure,(Quercus Robur)
  12 unitats d’alzina,(Quercus Ilex)
  2 unitats de Pi Pinyer,(Pinus Pinea)
  11 unitats de Koelreuteria paniculata
  9 unitats de Sofora,(Sophora Japonica Pyramidalis)
  9 unitats de Alber,(Populus alba bollena)
  Trasplantament d’11 unitats de pi pinyer.

Les obres del nou institut van començar l’abril del 2017 i tenen un cost de 7,5 milions d’euros. L’Institut ofereix estudis d’Educació Secundària Obligatòria, batxillerat de ciències i tecnologia, batxillerat d’humanitats i ciències socials, cicles formatius de grau mitjà (Gestió administrativa, Activitats comercials, Instal·lacions de telecomunicacions i Atenció a persones en situació de dependència) i cicles formatius de grau superior (Administració i finances, Sistemes de telecomunicacions i informàtics i Educació infantil).

Pel que fa al Pavelló, l’Ajuntament i la Generalitat van acordar reconvertir el gimnàs de l’Institut en un pavelló de 1.175 metres quadrats. Aquest espai serà d’ús per al centre i, fora de l’horari lectiu, podrà ser utilitzat per entitats esportives del municipi. La construcció d’aquest pavelló té un cost de 850.000 euros, que ha pagat l’Ajuntament.

Author: Ajuntament de Sant Cugat

Deja un comentario

*